
EDUCAȚIA NONFORMALĂ PENTRU INCLUZIUNE

JOCURI, METODE ȘI TEHNICI DE INCLUZIUNE A TUTUROR COPIILOR
Deoarece ne dorim dezvoltarea competențelor digitale și aplicabilitatea acestora în desfășurarea activităților, datorită Acreditării Erasmus+ obținută de grădinița noastră, profesorii Meltiș Cristina, Mîțiu Carmen, Pleșa Claudia, Popovici Alina și Șerban Liliana au participat în perioada 19-23 iunie 2023, la cursul de formare „Make technology your friend!”, organizat de Asociația Edu2Grow, în Tenerife – Spania.
Cursul s-a desfășurat pe o perioadă de cinci zile, cuprinzând 30 de ore de formare, având ca furnizor de educație – Asociația Edu2grow din Portugalia.
Prima zi a cursului a fost dedicată evenimentului de „bun venit”, de logistică și de cunoaștere a participanților. S-a obținut o imagine de ansamblu asupra obiectivelor cursului, a întregului program și a rezultatelor învățării. S-au desfășurat jocuri de cunoaștere, de coeziune a grupului și s-a aplicat metoda DJ PAM. În acest sens, s-au format perechi care au avut ca sarcină cunoașterea reciprocă a partenerului, răspunzând la întebări legate de: D-dreams (visuri), J-job, P-passions (pasiuni), A-awaitings (așteptări), M-motto (motivație).
Următoarele trei zile ale cursului au avut un caracter teoretic și aplicativ prin desfășurarea de workshopuri în ceea ce privește utilizarea aplicațiilor digitale, a instrumentelor și a site-urilor digitale educaționale: Buble&Miro-Pregătește-te de vănătoare, Pexels-Cupcut-editare stoc și video, Canva, Google Drive Me, Mentimeter, Edpuzzle, Kahot, Genyalli, Liverworksheets, Padlet, Jamboard, Wordwall și includerea acestora în actul educațional, la clasă.
Metodele educației nonformale prin mijloace digitale au fost aplicate în cea de-a patra zi a cursului, susținându-se activități outdoor în locațiile: Loro Park, o grădină botanică și zoologică miraculoasă și muntele Teide, o rezervație naturală exotică și bine conservată din mijlocul insulei Tenerife. Prin intermediul aplicațíei PlanetNet au fost recunoscute specii și soiuri de plante autohtone insulei.
Datorită acestei oportunități, cadrele didactice participante în mobilitate au avut posibilitatea de a-și dezvolta, pe lângă competențele digitale obținute prin intermediul cursului, competențele interculturale, abilitățile de comunicare într-o limbă străină și de a-și îmbogăți cultural și profesional „mintea și sufletul”. Așadar, participarea la mobilitatea din cadrul acreditării Erasmus+, cod proiect: 2022-1-RO01-KA121-SCH-000068308, contribuie major la europenizarea sistemului educațional din România, promovând valori precum învățarea continuă prin toate mijloacele moderne, diversitatea și cetățenia europeană activă. Astfel, cadrele didactice participante sunt provocate să pregătească pentru viitor tinerele vlăstare, contribuind în acest fel la constituirea unei Europe unite și incluzive.


